Wat is grensoverschrijdend gedrag ?
Grensoverschrijdend gedrag is elk gedrag dat jou een onveilig gevoel geeft, of dat nu fysiek of psychologisch is. Bijvoorbeeld pesten, aanranding, ongewenst seksueel gedrag, agressie of machtsmisbruik. Het maakt niet uit of zoiets offline of online gebeurt: grensoverschrijdend gedrag kan nooit door de beugel.
Bron Vlaams meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag
Hieronder tonen we wat u kan doen indien u hulp nodig heeft.
Maar het is ook altijd interessant dat u dit weet als je emand uit uw buurt of misschien vereniging kent die hulp nodig heeft.
Deze lijst is niet volledig. Het is een zet maar wel één waar je iets mee kan doen als je zelf hukp nodig hebt of iemand kent die hulp nodig heeft.
Get is belangrijk om te weten dat er hulp is voor slachtoffers maar ook voor daders.
Bij interfamilaal geweld wordt steeds getracht met beiden een traject op te zetten.
Wat als u hulp nodig heeft?
Heb je te maken met geweld in jouw gezin of relatie?
Of met de dreiging van geweld?
Iedereen is wel eens kwaad en dat is op zich niet zo erg. Maar wanneer die kwaadheid met geweld afgereageerd wordt op partner, kind, ouders of huisdier, is er een probleem. Als ruzie of gevoelens van onmacht overgaan in lichamelijk of psychisch geweld of mishandeling, dan gaat dat te ver. Goed dat je de eerste stap zet op zoek naar een oplossing!
Heb je te maken met geweld in jouw gezin of relatie? Of met de dreiging van geweld? Blijf er niet mee zitten. Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen. Je staat er niet alleen voor.
Directe nood? Neem contact op met de politie
Als er directe nood is: bel het alarmnummer 112. De politie is opgeleid om met huiselijk geweld en kindermishandeling om te gaan. Dit nummer is alleen voor noodgevallen.
Praat erover met iemand die je vertrouwt
Praten met een goede vriend, een familielid of een buur kan goed zijn om jouw verhaal te delen. Het praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Je kunt je hart luchten bij deze persoon, en je kunt ook vragen of hij of zij met je mee gaat naar een hulpinstantie.
e kunt jouw vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar jouw verhaal luistert. Deze hulpverlener zet alles voor je op een rij, beantwoordt jouw vragen en geeft je advies. Ook kijkt de hulpverlener samen met je welke professionele hulp er nodig is. Bel gewoon het nummer 1712, kies je provincie en je wordt doorverbonden met een hulpverlener. Het gesprek is gratis én discreet: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.
Durf hulp in te schakelen
Wil je ondersteuning bij het omgaan met geweld binnen je relatie of gezin? Wil je dat dit geweld stopt? Je kan bij CAW terecht.
Wat is geweld?
Er zijn verschillende vormen van geweld: fysiek, seksueel, psychisch en economisch geweld. Deze vormen lopen vaak door elkaar.
Wil je meer informatie?
Zoek je begeleiding of advies rond intrafamiliaal geweld? Contacteer een CAW in je buurt.
Bron: www.caw.be
Slachtoffer van seksueel geweld?
Wat kan je doen ?
Heel wat meisjes en jongens, vrouwen en mannen krijgen met seksueel geweld te maken onder verschillende vormen. Geconfronteerd worden met seksueel geweld is een traumatische ervaring met verstrekkende lichamelijke en psychologische gevolgen en kan een impact hebben op de seksualiteit. Hoewel het slachtoffer er dikwijls niet over durft praten is het van het grootste belang om zo snel mogelijk de juiste hulp te zoeken.
Wat is seksueel geweld?
Seksueel geweld wordt meestal opgesplitst in seksueel geweld zonder lichamelijk contact, minder ernstig, ernstig en zeer ernstig seksueel geweld. Dit kan gaan van geslachtsdelen laten zien, kijken naar masturbatie, naakt moeten poseren, over het betasten van de geslachtsdelen, jezelf of iemand anders moeten bevredigen, pijniging van de geslachtsdelen tot gedwongen geslachtsgemeenschap, oraal moeten bevredigen, anale gemeenschap of penetratie met eender welk voorwerp, verkrachting dus.
Het slachtoffer bepaalt zelf of het geweld ernstig of minder ernstig is, maar eigenlijk is elke vorm van seksueel geweld, elk seksueel gedrag zonder toestemming, ernstig. Niemand mag tot eender welke seksuele handeling gedwongen worden.
Wat kan je doen?
Zorg dat je veilig bent
Als je het slachtoffer bent geworden van seksueel geweld is de eerste stap naar een plaats te gaan waar je je veilig voelt: bij een vriend/vriendin, een familielid, gewoon thuis, bij de lokale politie, bij een hulpverlener, in een ziekenhuis, …
Praat erover
Praten over geweldpleging is niet vanzelfsprekend. Sommige slachtoffers zijn hiertoe niet in staat of durven het niet. Ze zijn bang voor de dader, vrezen dat ze niet geloofd zullen worden of hebben te kampen met enorme schuld- en schaamtegevoelens. Een slachtoffer kan er jaren over doen om het geweld te onthullen. Toch is het erg belangrijk om iemand in vertrouwen te nemen en er onmiddellijk over te praten. Door te praten met een hechte vriend/in of familielid, zet je al een hele stap vooruit. Je kan ook anoniem contact opnemen met een gratis hulplijn.
Aangifte doen
Als je aangifte wil doen, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de feiten naar de politie te gaan. Je kan ook naar de spoeddienst van het ziekenhuis of naar je huisdokter gaan. Zij kunnen voor jou de politie inschakelen, als je dat wenst. Ook jaren na de feiten kan het voor jou of eventuele andere slachtoffers zinvol zijn om alsnog aangifte te doen. Politiediensten beschikken over specifiek opgeleide medewerkers die je heel goed kunnen opvangen. Indien je liever door een politieambtenaar van jouw eigen geslacht wordt opgevangen, kan je dit steeds vragen. In de mate van het mogelijke zal men daaraan tegemoet komen. Het helpt om een vertrouwenspersoon mee te nemen. Heb je geen vertrouwenspersoon, dan kun je ook iemand van een hulpverleningsorganisatie vragen om met je mee te gaan.
Meer info over de aangifteprocedure vind je hier.
Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG)
Een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) is een dienst waar elk slachtoffer van seksueel geweld terecht kan, op gelijk welk uur, op gelijk welke dag.
Op het ZSG kan een slachtoffer de volgende zorg krijgen:
Het is bewezen dat slachtoffers die deze allesomvattende zorg krijgen na seksueel geweld een grotere kans hebben op herstel, sneller herstellen en ook minder kans hebben om opnieuw slachtoffer te worden.
Bron. Politie.be
Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag
Melding doen van grensoverschrijdend gedrag
Grensoverschrijdend gedrag neemt veel vormen aan, zoals pesten, aanranding, agressie of machtsmisbruik. Wat er ook gebeurt: bij het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag kan iedereen terecht die zelf iets heeft meegemaakt of die weet heeft van grensoverschrijdend gedrag. Een medewerker luistert naar je verhaal en zoekt mee naar antwoorden op je vragen. Wil je daarna verder stappen zetten of op zoek gaan naar hulp? Dan krijg je daarbij advies en steun.
Je hoeft je naam niet te zeggen en je melding is vertrouwelijk. Wat je vertelt, blijft tussen jou en de medewerker, tenzij je dat zelf anders wilt. Alleen als de medewerker vermoedt dat er iemand in gevaar is, is die verplicht om stappen te ondernemen.
Telefoneer het meldpunt over grensoverschrijdend gedrag
Bel met ons over grensoverschrijdend gedrag via het gratis nummer 0800 13 184.
Je hoeft niet te zeggen wie je bent. Bereikbaar elke werkdag van 9 tot 17 uur en op maandagavond van 17 tot 20 uur.
Als wij je (terug)bellen gebeurt dit met het nummer 0800 13184 of 02 553 05 00.
Bron:
https://www.vlaanderen.be/vlaams-meldpunt-grensoverschrijdend-gedrag
Slachtofferzorg is een website van het Agentschap Zorg
Deze website kwam tot stand met de medewerking van experts uit diverse partnerorganisaties.
De redactieraad van deze website is samengesteld uit vertegenwoordigers van Departement Zorg, vertegenwoordigers van Agentschap Justitie en Handhaving en een vertegenwoordiger van de CAW.
Bron:
https://www.slachtofferzorg.be/
De Vrouwenraad over geweld
De Vrouwenraad zet zich in om de vele verschillende vormen van geweld tegen vrouwen te bestrijden. Vrouwen zijn structureel vaker het slachtoffer van partnergeweld, geweld binnen de familiale sfeer, seksueel geweld vóór de leeftijd van 18 jaar en seksueel grensoverschrijdend gedrag door volwassenen.
Dit geweld raakt ons allemaal. Het heeft niet enkel gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen, maar ook consequenties voor vrijheidsbeleving. Niet meer vrij over straat durven bewegen, angst om intieme relaties aan te gaan, of je stem niet (meer) laten horen op een online platform: de dreiging van verschillende vormen van geweld leidt tot stagnatie en stilte.
Al deze vormen van geweld hebben verschillende oorzaken en gevolgen,en hebben dus nood aan een aanpak op maat. De Vrouwenraad houdt een vinger aan de pols om de complexe vormen van geweld te doorgronden en concrete oplossingen aan te dragen bij beleidsmakers.
Op hun website kan je een overzicht lezen van hun werk de voornbije jaren.
Je vindt er ook een document met een overzicht van ons werk de voorbije jaren.
n overzicht terug van verschillende meldpunten voor slachtoffers, daders en hun omgeving.
Bron: www.vrouwenraaad.be
Mensenrechten zijn fundamentele rechten en vrijheden voor alle mensen, ongeacht hun nationaliteit, geslacht, nationale of etnische afkomst, ras, religie, taal of andere status. Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven.
https://www.amnesty-international.be/wat-we-doen/mensenrechten
Dergelijk uitermate zinvol project, waarvoor dank in naam van alle slachtoffers, verdient alle ondersteuning
Natalie Aernoudts, Advocaat Gent
Art Against Violence wil de stemmen laten horen van zij die niet gehoord worden.
Anderzijds is het ook een sensibilseringsproject naar het brede publiek.
Daarom zullen we ook een uitgebreide infostand maken waar je met vragen terecht kan. Over juridische kwesties, maar ook over hulpverlening.
Dit alles kost geld, veel geld.
Vindt u dit een interessant project kan je project steunen door te doneren.
Volgende project 07.09 - 17.09 2025
Copyright © 2025 all rights to Studio Rodeberg Adres: Rodeberg 12 9030 Gent erkende organisatie Stad Gent